1. Ai pus prea multa sare in ciorba si nu stii ce sa faci? Pune in supa cateva felii curate de cartofi cruzi. Nu uitat sa-i scoti.

2. Ai pofta de miere sau iti trebuie la o reteta, dar s-a intarit? Ca sa revina la stadiul initial, pune un vas cu apa la incalzit la foc mic si pune borcanul inauntru pana mierea redevine lichida.

3. Daca vrei sa pastrezi sarea uscata chiar si in conditii de umiditate, pune in solnita sau in cutie/borcan cateva boabe de orez.

4. Daca vrei sa nu se mai lipeasca pastele cand le pui in apa la fiert, adauga intai o lingura de ulei in apa cand a dat in clocot si abia apoi pune pastele.

5. Daca pui putin otet si sare in apa in care fierbi ouale, atunci ele nu se mai sparg/crapa si raman moi.

6. Piureul de cartofi se face cu lapte fierbinte sau cald, nu cu lapte rece (sa eviti cocoloasele, dar si ca sa nu prinde pojghita cand se raceste).

7.Painea nu trebuie pastrata in pungi de plastic, ci in pungi de hartie. Iar daca e fierbinte, pune-o pe un suport de lemn si acoper-o cu un prosop, iar dupa un sfert de ora intoarce-o pe alta latura.

8. Bananele. Daca nu vrei sa se strice repede, desparte-le de pe ciorchine. Daca sunt lasate impreuna se vor coace mai repede.

9. Usturoiul: daca vrei ca mancarea sa aiba un iz usor de usturoi, adauga-l la inceputut gatitului. Daca vrei sa se simta mai puternic adauga-l la sfarsitul retetei.

10. Pizza. Daca vrei sa o reincalzesti dar sa-si pastreze aroma, iata cum trebuie sa faci. Reincalzeste-o intr-o tigaie nelipicioasa pe care o asezi pe foc pe aragaz, cu focul mediu spre mic, lasand-o pana se incalzeste. Astfel va ramane crocanta si nu se va inmuia blatul. In niciun caz nu trebuie sa o incalzesti la cuptorul cu microunde.

11. Daca o supa sau o friptura este prea sarata adauga cartofi cruzi taiati. Se scot dupa ce se fierb  vor fi absorbit deja sarea.

12. Daca o supa sau o friptura este prea dulce, adauga sare. Daca un fel principal este prea dulce, adauga o lingurita de otet din vin.

13. Nu-ti amintesti daca un ou e proaspat sau fiert? Doar roteste oul. Daca incetineste, e proaspat. daca se roteste cu usurinta, e fiert tare.

14. Un ou proaspat se va cufunda in apa, unul vechi va pluti. Un albus de ou este mai usor de batut la temperatura camerei. Scoate oul din frigider cu aproximativ 1/2 de ora inainte de folosire. Pentru o omleta usoara, pufoasa, adauga putina apa in timp ce le bati. Adauga otet in apa cand fierbi ouale. Otetul ajuta ca ouale sa ramana intregi.

15. Pentru a evita 'plansul cepei' curat-o sub apa rece sau ingheat-o inainte de taiere.

16. Pentru a pregati laptuci suculente, adauga suc de lamaie intr-o oala cu apa rece si cufunda laptucile pentru o ora in frigider. Cand gatesti morcovi, mazare, sfecla sau porumb adauga putin zahar in apa pentru a mentine aromele. Pentru a pastra porumbul galben dulce, adauga o lingurita de suc de lamaie in apa cu doar un minut inainte de a lua oala de pe foc. Nu sara niciodata apa in care gatesti porumb. Doar va intari porumbul.

17. Depoziteaza telina si laptucile in pungi de hartie, nu de plastic. Si pastreaza frunzele exterioare si tulpinele pana cand la preparare.

18. Soarele nu coace rosile, caldura da. Depoziteaza rosile cu codita in jos si vor ramane proaspete mai mult timp.

19. Feliile de carne nu se prind daca pui o feliuta de slanina pe fundul tigaii.

20. Pentru a inmuia zaharul intarit in bucati, pur si simplu adauga o felie de paine in pachet si inchide punga cat mai bine. In cateva ore zaharul va fi din nou moale.

21. Pune fructele verzi intr-o punga de plastic gaurita. gaurile vor permite aerului sa circule retinand in acelasi timp etilena, gazul pe care-l produc fructele in timpul coacerii.

22. Inlatura grasimile din supe si fripturi lasand cuburi de gheata in oala. Grasimea se va lipi de cuburi pe masura ce amesteci. Scoate cuburile inainte de a se topi. Sau poti prinde cuburile in can also wrap the ice cubes intr-un saculet sau prosop de hartie si smantaneste-le deasupra oalei. Grasimea se agata si de frunzele de laptuca.

23. Fa o gaura in mijlocul feliilor hamburgherului in timp ce le pregatesti. Carnatii se vor gati mai repede iar gaurile vor disparea cand este gata.

24. Pentru un orez pufos, alb, adauga o lingurita de suc de lamaie pe litru de apa. Pentru a-i adauga aroma in plus si valoare nutritiva mai mare, fierbe orezul in lichidul pastrat de la fierberea vegetalelor.

25. Gelatinele nu se usuca daca sunt inghetate.

26. Daca friptura este usor arsa, laptele ii va lua gustul de ars imediat.

27. Pestele se dezgheata cel mai bine in lapte. Laptele preia gustul de la congelare si-i da pestelui o aroma proaspata.

1 | 2