Inainte de toate

Se stie ca durata medie a vietii omenesti depinde in mare masura de felul de alimentatie. Durata medie a vietii omului primitiv era foare mica, pe cata vreme astazi longevitatea sau durata vietii la popoarele civilizate este de doua sau de trei ori mai mare.

De asemenea, se poate spune ca nu exista un mijloc mai bun pentru pastrarea sanatatii — prin sanatate intelegandu-se perfectul echilibru morfologic si functional al organismului — decat o hrana echilibrata.

Daca sanatatea este pastrata de o hrana echlibrata, dimpotriva, cele mai multe dintre boli apar la oamenii sau, la popoarele care nu folosesc o astfel de hrana. Se cunosc nenumarate boli de nutritie provocate, unele de abuzurile, sau de excesele alimentare, altele de lipsurile alimentare si, in sfarsit, altele, de dezechilibrele alimentare. Pe de o parte pastrarea sanatatii unui individ, iar pe de alta parte existenta acestor boli numite de nutritie, au o foarte mare importanta sociala.

In sfirsit, modul de a pregati hrana si alimentele are o mare importanta economica. Folosirea rationala a alimentelor, pregatirea lor fara risipa, cunoasterea mijloacelor de a le prezenta cu o infatisare cat mai atragatoare, mai gustoase si mai bune in ce priveste pregatirea pentru digestie, inseamna o nemasurata economie.

Aspectul, pregatirea si gustul placut al mancarilor fac ca alimentele sa nu fie risipite. Ele sunt consumate cu placere si sunt utilizate de organism in intregime, iar digestia si absorbtia principiilor nutritive continute in ele se fac la maximum.

Cunoasterea mijloacelor pentru pregatirea unor mancari cat mai gustoase este, deci, o problema esentiala, extrem de importanta pentru fiecare gospodarie.

MASURI

1 pahar de vin = 1/2 dl (150 cm3);
1 ceasca obisnuita de cafea cu lapte = 2 dl (200 cm3);
1 ceasca mare de cafea cu lapte = 2 1/2 dl (250 cm3);
1 lingura cu varf de faina = 25 g;
1 lingura rasa de faina = 15 g;
1 ceasca de faina = 1/4 kg;
1 lingura de zahar = 25 – 30 g;
1 ceasca de zahar = circa 200 g;
1 lingura de untura sau de unt = 25 g